Overslaan en naar de inhoud gaan

Biotechnieken

Profiel studierichting

Biotechnieken is een theoretische en praktische studierichting. In chemie en biologie ontwikkel je vanuit een laboratoriumcontext competenties die de toekomstige labomedewerker kenmerken. In fysica staat je elektromechanische kennis voorop en ontwikkel je vaardigheden die van belang zijn voor de operator van morgen. Je leert er via productie- en procestechnieken onderzoeken en problemen oplossen in functie van een industriële context. Je besteedt ook aandacht aan sturings-, meet- en regeltechniek.

Profiel leerling

Als leerling Biotechnieken ben je sterk in het leren binnen de concrete contexten van je studierichting. Je verdiept je in de praktische zijde van de studierichting maar verwerft ook theoretisch inzichten en concepten. Je bent in staat om effectieve handelingen te stellen en concrete uitdagingen aan te pakken. Een fijne motoriek die je ontwikkelt in je vaardigheden helpen je om tot realisaties in de praktijk te komen. Je hebt een grote interesse voor wetenschappen die je helpen om inzichten te verwerven in biologie, chemie, fysica en technologie. Je slaagt erin om wiskundige vaardigheden in te zetten bij het oplossen van problemen. Je bent bereid om je te verdiepen in de uitvoering van technieken in technisch complexe omgevingen. Je gaat graag zelfstandig aan de slag in het labo met concrete opdrachten.

Dubbele finaliteit: doorstroom en arbeidsmarkt

De studierichting Biotechnieken is een studierichting die behoort tot de dubbele finaliteit. Ze bereidt je voor op verder studeren in het hoger onderwijs (specifieke professionele of academische bachelor) of op de arbeidsmarkt. De richtingen uit de dubbele finaliteit combineren algemene vorming met technische vorming en praktijk. De focus ligt op het in de praktijk brengen van een stevige theoretische basis.

Wat erna?

Heb je de tweede graad Biotechnieken met succes afgewerkt, dan is de logische vervolgopleiding in de derde graad Biotechnologische en Chemische Technieken

 

vaknaam 3de jaar 4de jaar
godsdienst 2 2
aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
geschiedenis 1 1
lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 4 4
biologie 1 1
toegepaste biologie 2 2
chemie 2 2
labo chemie - labotechnieken 4 4
fysica 2 2
labo fysica - procestechnieken 2 3
wiskunde 3 3
artistieke vorming   1
maatschappelijke en economische vorming 1  
informatica 1  
Totaal 32 32